AP, Türkiye İlerleme Raporu’nu kabul etti

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda bugün oylanan Türkiye İlerleme Raporu kabul edildi

P24

12.03.2014

T24 / 12 Mart 2014

Fransa'nın Strasbourg kentinde toplanan Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu, 2013 yılı Türkiye İlerleme Raporu'nu 153'e karşı 475 oyla kabul etti. Oylamada 43 parlamenter ise çekimser kaldı.
Avrupa Parlamentosu milletvekilleri raporda Türkiye'deki yolsuzluk iddialarıyla ilgili derin endişelerini dile getirdi. Ayrıca modernleşme ve demokratikleşme sürecinde anayasal reformların öncelikli olması gerektiği vurgusu yapıldı. Raporda ayrıca Türkiye'nin önündeki reformlara net bir çerçeve sunması açısından Avrupa Birliği'nin müzakerelere devam etmesi gerektiği belirtildi.

 Yargı bağımsızlığı vurgusu 
Avrupalı Parlamentosu milletvekillerinin oyladığı metinde, üst düzey isimlerin karıştığı yolsuzluk soruşturmalarında görevli savcıların ve emniyet yetkililerinin görevden alınmasının üzüntüyle karşılandığı ve bunun bağımsız yargının temel prensiplerine aykırı olduğu ifade edildi. Parlamenterler, tarafsız ve bağımsız yargının gerçek bir demokratik devlet için hayati önem taşıdığına vurgu yaptı.
Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ise şu tespitlerde bulundu:
"Türkiye, kendi vatandaşlarının yararına olacak bir dizi reform sürecini başlattı. Ancak temel hakları, yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü ve diğer konulardaki son gelişmeler bizler için ciddi bir endişe konusu haline geldi. Şimdi bizim bu konularda Türkiye ise ciddi ve yapıcı bir diyaloğa ihtiyacımız var. Türkiye, Avrupa'ya ve Avrupa'nın kuruluş temellerinin dayandığı değerlere olan bağlılığını göstermelidir."

 Berkin'in ölümü damga vurmuştu 
Raporun görüşmelerine Berkin Elvan'ın ölümü damga vurmuştu. Dün akşam yapılan görüşmelerde Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ve AP Türkiye raportörü Hollandalı vekil Ria Oomen-Ruijten başta olmak üzere rapor üzerinde söz alan çok sayıda milletvekili Berkin’in ailesine başsağlığı diledi. Füle, “Bugüne kadar hep Türkiye için iyi niyetli konuşmalar hazırladım ama bunları okuma fırsatım olmadı. Ama bugün size kişisel olarak görüşümü söylemek istiyorum. Bugüne kadar üyelikler ancak bütün kriterlerin yerine getirilmesiyle oldu. Bunun kısa yolu yok. Türkiye de üye olmak istiyorsa bunu yapacak. Ama biz de fasılları açmadan daha fazla talepkar olursak, bizim işimizi zorlaştırırsınız. Burada sorulması gereken soru, AB Türkiye için model olmalı mı? Bunun yanıtını vermeniz önemli. Bugün ölen genç çocuk Berkin Elvan olayını gündeme getirdiniz. Çok üzgünüm. Türk halkı daha fazla demokrasi talep ediyor. Ben Türk halkının bu çağrısını duyuyorum. Ve çalışmamda hep bu çağrı bana rehberlik edecek” diye konuştu.