Avrupa’dan “AYM kararları derhal uygulanmalı” çağrısı

Avrupa Parlamentosu Türkiye Forumu: “Alt mahkemeler AYM’nin kararına saygı göstermezse, kriz kötüleşir”

P24

12.01.2018

Avrupa Parlamentosu Türkiye Forumu bugün bir açıklama yaparak, Anayasa Mahkemesi tutuklu gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın hak ihlali uğradıklarına yönelik kararına rağmen ceza mahkemeleri tarafından serbest bırakılmamalarını eleştirdi.
 
Avrupa Parlamentosu Türkiye Forumu tarafından yapılan açıklamada ayrıca Türkiye’de haksız yere tutuklu tüm gazetecilerle yurttaşların serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.
 
Avrupa Parlamentosu’nun tüm siyasi gruplarından milletvekillerinin yer aldığı Avrupa Parlamentosu Türkiye Forumu’nun 60 üyesi bulunuyor. Foruma Avrupa Halk Partisi (EPP) grubu üyesi İsveçli AB milletvekili Anna Maria Corazza Bildt ile Sosyal Demokrat Grubu (S&D) üyesi Alman AB milletvekili İsmail Ertuğ eş-başkanlık ediyor.
 
Grubun tarafından kamuoyuyla paylaşılan açıklamanın tam metni şöyle:
 
“Türkiye Anayasa Mahkemesinin, bir yıldan fazla süredir tutuklu yargılanmaları nedeniyle hakları ihlal edilen gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın derhal serbest bırakılmasına yönelik dünkü kararını büyük memnuniyetle karşılıyoruz. Karar Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün iyileştirilmesi için bir kilometre taşı ve hayatî bir adım oluşturmaktadır.
 
Ancak, Anayasa Mahkemesi’nin gazetecilerin derhal serbest bırakılmasına yönelik verdiği kararın yerel mahkemeler tarafından gereğinin yapılmasının reddedilmesini ağır bir şekilde eleştiriyor ve bu mahkemelere Anayasa Mahkemesi’nin kararını derhal uygulanması çağrısında bulunuyoruz. Alt mahkemeler Türkiye Anayasa Mahkemesi’nin kararına saygı göstermemeleri hâlinde, bu durum Türkiye’deki anayasa krizinin daha da kötüleşmesine ve hukuk devleti ile güçler ayrılığının daha fazla erozyona uğramasına sebebiyet verebilir.
 
Son olarak, haksız yere tutuklu olan tüm gazeteciler ve Türkiye yurttaşlarının da serbest bırakılması için çağrıda bulunuyoruz.”