“AGİT: YSK kararı kanuna aykırı”

AGİT’in referandum raporu az sayıda gazetede yer alırken, işsizlik rakamlarına yalnızca Evrensel gazetesi yer verdi

18.04.2017

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, anayasa değişikliği referandumuyla ilgili raporunda sert eleştirilerde bulundu.

Cumhuriyet gazetesi habere manşetin yanında, “AGİT: YSK kararı kanuna aykırı” başlığıyla yer verdi ve “AGİT ve AKPM gözlemcileri, referandumun ‘eşit’ şartlarda gerçekleşmediğini, YSK’nın mühürsüz pusula ve zarfları geçerli kabul eden kararının yasaya aykırı olduğunu ve bu kararın güvenlik tedbirini yok ettiğini açıkladı. Uluslararası gözlemciler ‘Referandum uluslararası standartların gerisinde kaldı’ açıklamasını yaparken, halkoylamasının eşit şartlarda ve hukuki altyapının yetersiz olduğu bir ortamda yapıldığını da kayda geçti” dedi.  

Evrensel gazetesi ön sayfasının altındaki habere, “AGİT: YSK uygulaması kanunla çelişti” başlığını attı ve “Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) referandum ile ilgili tespitlerini açıkladı. AGİT ön raporuna göre; oy sayım prosedüründe son değişiklikler önemli bir güvenceyi ortadan kaldırdı ve referandumda idari kaynaklar ‘evet’ kampanyası lehine uygunsuz olarak kullanıldı. YSK’nın mühürsüz pusulalar hakkındaki kararının önemli bir güvenceyi ortadan kaldırdığını belirtti” ifadelerine yer verdi. 

Sözcü gazetesi manşetten verdiği haber için, “Mühürsüz oyun kabul edilmesi yasaya aykırı” başlığını kullandı. Haberde, “Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın temsilcileri, kampanyayı, oy vermeyi ve sayım işlemini izledi. İşte sonuç: Evet ve Hayır’ın tarafları eşit propaganda yapma imkanına sahip olmadı. Evet kampanyası basın ve TV’lerde geniş yer buldu. Çoğulculuk bitti. Valiler, OHAL yetkisini ifade özgürlüklerini kısıtlamak için kullandı. Referandum Avrupa Konseyi standartlarını karşılamadı. Gerçek bir demokratik sürecin işlemesi için uygun değildi. Kamu adına yayın yapan kuruluş, partilere eşit zaman tanımadı. Tercihini iktidardan yana kullandı. Yerel kamu görevlileri evet kampanyası yaptı. YSK’nın oy verme günü yayınladığı mühür kararı mevcut yasayla çelişti. Üst düzey yetkililerin Hayır’cıları terörist olarak göstermesi, kampanya dilini lekeledi” ifadeleri yer aldı.

Yeni Şafak habere manşetin altında, “Hazmedemediler” başlığıyla yer ayırdı ve “referandum için ‘Hayır’ cephesi kurup Türkiye’nin seçimine müdahale eden Avrupa, sandıktan ‘Evet’ çıkınca yeniden operasyonlara başladı. Irkçı ve Neonazi siyasetlerle toplumun paramparça olduğu Almanya, Fransa ve Avusturya gibi ülkeler ‘Türkiye’nin ikiye bölündüğü’ propagandasına başladı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ise dün hazırladığı raporla seçimlere gölge düşürmeye çalıştı” dedi.

Star gazetesi birinci sayfasının altındaki habere, “AGİT’in raporu önyargılı, kabul edilemez” başlığını attı ve “Referandumu izlemeye gelen AGİT, CHP ve HDP’nin algı operasyonuna hizmet eden bir rapor açıkladı. Somut verilerden uzak rapora Dışişleri sert tepki gösterdi: Halkoylamasının uluslararası standartların gerisinde kaldığı gibi bir yorum kabul edilemez. Türkiye’ye önyargılarla geldiğini, tarafsızlık ilkelerini dikkate almadığını göstermiştir” ifadelerine yer verdi.  

Hürriyet habere ön sayfasının altında, “Gözlemcilerden çok sert rapor” başlığıyla yer ayırdı: “AGİT ve AKPM’nin Türkiye’deki referandumu izleyen uluslararası gözlemcileri, süreçle ilgili sert eleştirilerde bulundular: ‘Evet’ ve ‘Hayır’ tarafları eşit olmayan koşullarda yarıştı. ‘Evet’ medyayı domine etti. OHAL altında, ifade özgürlüğü ve sivil katılım kısıtlandı. YSK’nın ‘yasaya aykırı’ son değişiklikleri önemli bir güvenceyi ortadan kaldırdı.”     

“O karar sır oldu”

Cumhuriyet gazetesinin manşetinde, “O karar sır oldu” başlıklı haber yer aldı. “YSK’nin seçimin kaderini belirleyen ‘mühürsüz oyların geçerli sayılması’na ilişkin kararı iki gündür açıklanmadı” üst başlığıyla verilen haberde, “Yüksek Seçim Kurulu, referanduma gölge düşüren ‘mühürsüz oyların geçersiz olduğu’ kararının gerekçesini iki gün geçmesine karşın resmi internet sitesine koymadı. Bir YSK üyesi, kendisinin de bu duruma anlam veremediğini söyledi. YSK dün gerekçeyi açıklamak yerine 2004 öncesi bazı kararlarını siteye koydu. YSK, seçim günü 10.00’da aldığı kararın gerekçesinde, ‘Mühür sahte oyu engeller, mühürsüz oylar geçersizdir’ vurgusu yaptı. Ancak mühürsüz zarf ve pusulalarla oy kullanıldığı haberleri gelince, AKP’nin temsilcisinin talebiyle yeniden toplandı. Kurul, iki saat sonra ‘Mühürsüz oylar da geçerlidir’ kararını aldı” ifadelerine yer verildi. 

“İşsizlik uçtu”

TÜİK işsizlik verilerini açıkladı. İşsizlik oranı 1,9 puanlık artış ile yüzde 13,3’e yükseldi.

Evrensel gazetesi sürmanşetinde yer verdiği habere, “Kampanya başladı, işsizlik uçtu” başlığını attı. Haberde, “İşte istihdam kampanyasının başladığı ocak ayındaki Türkiye gerçeği: İşsizlik yüzde 13.3’e yükselerek son 7 yılın zirvesini gördü. İşsizler ordusuna son bir yılda 695 bin kişi daha eklendi. İşsiz sayısı resmi rakamlara göre 3 milyon 985 bin kişi oldu. Her dört gençten biri işsiz. Kentlerdeki işsizlik oranı yüzde 15’i geçti. Eğitimli işsizlik arttı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberliği, patronlara fırsat, işçilere ise işsizlik korkusu olarak döndü. Mavi Jeans’e iş başvurusu yapan bir işçi, teşvik koşullarına uygun olmadığı gerekçesiyle işe kabul edilmediğini söyledi. Son 20 gün içinde 80 kadar işçi atan Aygün Alüminyum ise İŞKUR üzerinden teşvikli işçi alıyor” ifadeleri kullanıldı.