“Siyasi ayak’a ‘boru’ cevabı”

Dün yaşanan çığ felaketi ve uçak kazası haberlerinin dışında basında Erdoğan-Başbuğ “kapışması” geniş yer buldu

06.02.2020

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un “FETÖ’nin siyasi ayağı” çıkışına Erdoğan “boru”yla cevap verdi.

Karar gazetesi manşetin altında yer verdiği habere, “‘Siyasi ayak’a ‘boru’ cevabı” başlığını attı. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“‘FETÖ’nün siyasi ayağı’ polemiğinde, TBMM’den 2009’da geçen ve askerlere sivil mahkeme yolunu açan düzenlemeyi gündeme getiren Genelkurmay eski Başkanı Başbuğ’a, Cumhurbaşkanı sert cevap verdi. Erdoğan, ‘Askerlerin özel yetkili mahkemelerde yargılanmasının önünü açan yasayı Meclis'ten geçirenleri FETÖ'nün siyasi ayağı’ olarak işaret eden Başbuğ için AK Parti'li milletvekillerine ‘dava açın’ çağrısı yaptı. Erdoğan ‘Parlamentonun hukuku boruyla sindirilemez’ dedi. Erdoğan, ‘Suç işleyen kişinin asker kimliğinin ona ayrıcalık tanımasının ne hukukta ne de demokraside yeri zaten olamaz. Dönemin Meclis tutanaklarına komisyon genel kurul görüntülerine baktığımızda CHP'liler başta olmak üzere tüm Meclis’in bu düzenlemeyi desteklediğini görüyoruz. Meclisimizin gayet doğru bir karar verdiğini düşünüyoruz. Zaman zaman yanlış değerlendirmeleriyle kamuoyunun önüne çıkan eski bir genelkurmay başkanı, kendisini gayet iyi tanırım, bu düzenlemeyi bahane ederek Meclis’imizi toptan itham eden bir takım açıklamalar yapmıştı. Ben özellikle kendi grubumuza sesleniyorum, hepiniz süratle dava açmalısınız. Meclis’in yasama yetkisini dışarıdan birilerinin kalkıp da atıp tutmak suretiyle yere çalmaya hakkı yoktur. Maalesef bu açıklamalara CHP’den ve diğer partilerden destek vermiştir, daha önce aksi kararı aldıkları yönünde. FETÖ gölgesi sürülmeye çalışılması en hafif tabiriyle meclise saygısızlıktır. Bu düzenlemeye destek evren tüm milletvekillerinin böyle bir ithama maruz bırakılması yasama dokunulmazlığına ve milli iradenin temsilcilerine yönelik gayet bilinci bir saldırıdır. Süratle bu parlamentonun hukukunu hep beraber korumamız lazım. Bu hukukun gereği neyse bunu yapmamız lazım. Meclis’i ve milletvekillerini aşağılayarak sadece vesayet zihniyetine hizmet edebilir. Bu boru göstermeye benzemez. Parlamentonun hukuku boruyla sindirilemez’ ifadesini kullandı.”

Sözcü gazetesi habere ön sayfasının altında, “Başbuğ bombası” başlığıyla yer verdi. Haberde şöyle denildi:

“Genelkurmay eski başkanı Başbuğ, ‘2009’da askerlerin özel yetkili mahkemelerde yargılanma teklifini getirenler araştırılsın’ dedi. Erdoğan AKP’li vekillerden Başbuğ’a dava açmasını istedi.” 

Cumhuriyet gazetesi manşetin yanında yer ayırdığı haber için, “11 yıl sonra ‘boru’ya dönüş yaptı” başlığını kullandı:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2009’da askerlerin, FETÖ’cülerin denetimindeki özel yetkili mahkemelerde yargılanmasının önünü açan öneriye ilişkin ‘Bu maddeyi kim önerdiyse siyasi ayak odur’ diyen eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’u hedef aldı. Erdoğan, yasaya ilişkin açıklamayı ‘TBMM’ye saldırı’ olarak nitelendirdi. Erdoğan, vekilleri dava açmaya çağırdı. Başbuğ’un TSK’ye yönelik FETÖ kumpaslarını anlatmak için gösterdiği boş lav mühimmatına gönderme yapan Erdoğan, ‘Bu boru göstermeye benzemez’ dedi. Erdoğan’ın, ‘Yasaya CHP de destek verdi’ iddiasını ise CHP’li Özel yalanladı.”

Evrensel gazetesi, “Erdoğan’dan Bağbuğ talimatı” başlığıyla verdiği haberde, “Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, FETÖ’nün siyasi ayağına dair açıklaması nedeniyle AKP’nin hedefinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP’li milletvekillerine eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’a dava açmaları için çağrıda bulundu.”

Yeni Şafak habere manşetin yanında, “Hepiniz Başbuğ’a dava açın” başlığıyla yer verdi ve “Erdoğan, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan düzenlemeyi ‘FETÖ projesi’ olarak niteleyen eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ’a sert tepki gösterdi. Tüm vekillerden dava açmalarını isteyen Erdoğan, ‘Bu, boru göstermeye benzemez. Bu defa parlamento hukuku boruyla sindirilemez’ dedi” ifadelerini kullandı.

“Bana dostunu söyle”

Yeni Yaşam gazetesinin manşetinde, “Bana dostunu söyle” başlıklı haber yer aldı. Haberde şu ifadelere yer verildi:

“Yüzde 90’nını El Kaide’ye bağlı HTŞ’nin kontrol ettiği İdlib’e yönelik Suriye Ordusu’nun operasyonuna tepki gösteren Erdoğan, ‘Dost unsurlara yapılan her saldırı misliyle cevaplandırılacaktır’ dedi. İdlib’de Suriye Ordusu’nun TSK konvoyunu vurmasıyla tırmanan gerilim sürüyor. Önceki gün Putin’le görüşen Erdoğan’ın Putin’den istediği tavizleri koparamadığı belirtiliyor. Dün partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan’ın mesajları da Rusya ile krizin sürdüğünü gösterdi. TSK’ye saldırının ‘milat olduğunu’ ifade eden Erdoğan, Suriye Ordusu’nun İdlib’in çevresinden çekilmesini istedi. Erdoğan, ‘Rejim şubat ayı içinde gözlem noktalarının gerisine çekilmezse Türkiye bu işi bizzat yapmak mecburiyetinde kalacaktır. Askerlerimize ve birlikte çalıştığımız dost unsurlara yapılan her saldırı misliyle cevaplandırılacaktır' dedi. Erdoğan’ın açıklamasına paralel olarak HTŞ lideri de rejimin İdlib’e yönelik operasyonunu durmazsa Şam’a saldıracaklarını söyledi.”