“Cübbe ilikleyene terfi, şer koyana sürgün”

Evrensel, Karar ve Cumhuriyet gazeteleri, tartışmalı HSK atamalarını manşete çekti.

21.06.2022

Evrensel gazetesinin manşetinde, “Cübbe ilikleyene terfi, şer koyana sürgün” başlıklı haber yer aldı. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Yargıda tartışmalı atamalara bir yenisi daha eklendi. HSK atama listesinde iktidarın işaret ettiği kararları alan hakimler terfi alırken, iktidarın hoşlanmadığı kararlar alanlar ise sürgün edildi.

HSK kararnamesi ile 5 bin 426 hakim ve savcının, 33 ilin başsavcısının, 351 yerel mahkeme üyesinin yerleri değişti. Gezi davasında muhalefet şerhi veren tek hakim Kürşad Bektaş Tokat’a, Kaşıkçı dosyasının devredilmesi kararına şerh düşen Hakim Nimet Demir ise Maraş’a sürüldü. Demir mesleği bırakmaya hazırlanırken Kobane davası iddianamesini hazırlayan savcı ise terfi ettirildi.

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ayşe Sarısu Pehlivan, yanlıştan dönülmesi gerektiğini ifade ederek şöyle dedi: ‘Cumhurbaşkanına hakaret davasında beraat kararı veren sendika üyemizin de yerinin değiştiğini öğrendik. Verilen kararlardan dolayı ‘sürgün’ kabul edilemez. Hiçbirimizin bırakın coğrafi teminatı, hiçbir teminatının olmadığını gösteren tasarruflar bunlar.’”

“Şerh yazana şark bileti”

Karar gazetesi manşetinde, “Şerh yazana şark bileti” başlıklı habere yer verdi. Haberde şöyle denildi:

“5 bin 426 hakim ve savcının görev yeri değişti. Seçim kurullarında görev alacak yargı mensupları açısından da belirleyici olan yaz kararnamesindeki bazı atamalar dikkat çekti. Gezi’deki mahkumiyet kararı ile Kaşıkçı dosyasının Riyad’a teslim edilmesine şerh düşen hakimler Tokat ve Kahramanmaraş’a tayin edildi.

HSK, yaz kararnamesiyle 5 bin 426 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi. 33 ile yeni başsavcı atandı. Beyşehir Cumhuriyet Başsavcısı Tuba Ersöz Ünver, Gümüşhane’ye atanarak Türkiye’nin ilk başörtülü İl Cumhuriyet Başsavcısı oldu. Kararname ile seçim kurullarında görev alabilecek yargı mensupları da belirlendi. Kobani ve Adnan Oktar iddianamesini hazırlayan savcılar ile Gelecek Partili Selçuk Özdağ’a saldırı soruşturmasını yürüten savcı terfi ettirildi.

Kaşıkçı dosyasının devredilmesi için ‘Riyad’a diyet’ diyerek muhalefet şerhi yazan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nimet Demir Kahramanmaraş’a, Gezi’de verilen mahkumiyet kararlarına ‘Deliller hukuka aykırı’ şerhi düşen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Kürşad Bektaş ise Tokat Turhal’a atandı. Karar, Suudi Veliaht Prensi’nin Türkiye ziyareti öncesine denk gelirken Demir, tayininin şerh kararı nedeniyle yapıldığını belirterek mesleği bırakacağını açıkladı.”

“Yargıda Saray ne derse o”

Cumhuriyet gazetesi manşetindeki, “Yargıda Saray ne derse o” başlıklı haberinde, “HSK’nin yayımladığı yaz kararnamesiyle Eskişehir, Bursa, Antalya, Konya, Kocaeli ve Kayseri’nin de arasında bulunduğu 33 ilin başsavcısı değişti; üç bölge adliye mahkemesine de yeni başsavcı atandı. Gümüşhane Cumhuriyet başsavcısı olarak atanan Tuba Ersöz Ünver, ilk ‘türbanlı’ il başsavcısı oldu.

Gezi davasında hapis cezası kararına şerh düşen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Kürşad Bektaş, Tokat Turhal’a atandı. Katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı’ya ilişkin davanın Suudi Arabistan’a devredilmesine karşı çıkan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Nimet Demir Kahramanmaraş’a yollandı” ifadelerine yer verdi.

Birgün gazetesi habere manşetin altında, “Yargıda son darbe” başlığıyla yer ayırdı:

“Adalet Bakanlığı’nı Abdülhamit Gül’den devralan Bekir Bozdağ döneminin ilk atama kararnamesi yayımlandı. Eskişehir, Bursa, Antalya, Konya, Kocaeli ve Kayseri’nin de aralarında bulunduğu 33 ilin başsavcısı değişti, üç Bölge Adliye Mahkemesi’ne de yeni başsavcı atandı. Kararname, yeni yasa değişikliği ile birlikte temmuz ayında il ve ilçe seçim kurulu başkanlarını belirlemek için yapılacak kura çekimi öncesinde yürürlüğe girdi.

Kararnameyle tartışmalı yargı kararlarına imza atan isimler ödüllendirilirken, vicdanlarının sesini dinleyip hukuku uygulamaya çalışan isimler ya etkisiz görevlere getirildi ya da yüzlerce kilometre uzağa sürüldü.”