“İBB yetkileri taksit taksit Ankara’ya”

​Karar, İstanbul seçimlerinden beri İBB ve iktidar arasında devam eden yetki gaspını manşete taşıdı.

24.08.2022

Karar gazetesinin manşetinde, “İBB yetkileri taksit taksit Ankara’ya” başlıklı haber yer aldı. Haberde şöyle denildi:

“Seçimden sonra İBB’nin yetkileri bir bir budanıyor. Kültür varlıklarına el konmasının, taksi teklifinin defalarca reddedilmesinin, maliyete bağlı zorunlu zamların engellenmesinin ardından, havalimanından şehir merkezine ulaşım ihalesi yetkisi de belediyeden alındı. Danıştay kararı bile çiğnenerek atılan adım ‘Siyasi çekişme yüzünden vatandaş cezalandırılıyor’ tepkisine yol açtı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin el değiştirmesi sonrası birçok yetki bakanlığa geçirildi, engellemeler yapıldı. Kamu bankaları kredileri kesti, yolsuzluk dosyalarına el kondu. Belediye iştiraklerinde atama yetkisi başkandan alındı. İSKİ ve İETT’de zorunlu zamlar reddedildi. Son olarak Ulaştırma Bakanlığı ‘Bütün toplu ulaşım hizmetlerini yapma, yaptırma ve planlama’ yetkisini genelgeyle belediyeden aldı. Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararını yok sayan uygulamaya her kesimden tepki geldi.

-İBB mülkiyetindeki mülkler ilçe belediyelere devredildi.

-Pandemi yardımları engellendi, bağış hesapları bloke edildi.

-Yapısı değiştirilen UKOME’de belediye ağırlığı kaldırıldı.

-İstanbul’a 5 bin yeni taksi teklifi 14 kez reddedildi.

-Gezi Parkı, Galata Kulesi İBB’den alınarak vakıflara geçirildi.

-Metro projeleri onaylanmadı. Bakanlık alternatif şirket kurdu.

-Halk Ekmek büfeleri engellendi. Vapur iskeleleri geri istendi.”

“İnfaz yakmanın ‘su’dan bahaneleri”

Yeni Yaşam gazetesi manşetindeki, “İnfaz yakmanın ‘su’dan bahaneleri” başlıklı haberinde, “Her geçen gün hak ihlallerinin arttığı cezaevlerinde yeni bir infaz düzenlemesi ile tutukluların cezaları bitmesine rağmen trajikomik gerekçelerle infazları yakılıyor. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi Eşbaşkanı Gürkan İstekli, ‘İnfaz yakmalar ile çok bilinçli bir şekilde kişiyi daha fazla cezaevinde tutmak amaçlanıyor. Ceza içinde ceza. Çok adaletsiz işleyen bir mekanizma. Toplumun artık bu adaletsizliğe ses çıkarması gerekiyor’ vurgusu yapıyor.

Kadın katillerine ‘iyi hal’ indirimi ile komik cezalar verilirken, siyasi nedenlerle tutuklu bulunan mahpusların, cezalarını çekmelerine rağmen ‘iyi halli değil’ denilerek infazları yakılıyor. ÖHD’ye yapılan başvurulara göre, Şubat 2022 itibarıyla infaz süresini tamamladığı halde tahliye edilmeyen tutuklu sayısı en az 116. İnfaz yakma gerekçeleri arasında “57 kitap okuduğu fakat din görevlilerince yerine getirilen hizmet faaliyetlerine yönelik talebi bulunmadığı’ örneği bile var” ifadelerine yer verdi.   

“Halka savaş açan iktidar”

Birgün gazetesi manşetinde, “Halka savaş açan iktidar” başlıklı habere yer verdi. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Aydın, İstanbul, Artvin… Ülkenin dört bir tarafında AKP halkın yaşam alanlarına saldırıyor. Konut, orman, tarla hepsi iktidarın hedefinde.

AKP’li Beykoz Belediyesi’nin Tokatköy’deki kentsel dönüşüm projesi kapsamında zorbalığı sürüyor. Projenin hukuki süreci devam etmesi ve yürütmeyi durdurma kararına rağmen yurttaşlar tahliyeye zorlanıyor.

Artvin’in Yusufeli ilçesinin taşınması halkı mağdur ediyor. Okullar ve diğer kamu kurumları yeni yere taşınırken konutlar yaşamaya uygun değil. Taşınmanın uzamasına tepki gösteren halk yürüyüş yaptı, 3 gözaltı var.

Aydın’ın Mezeköy mahallesinde şirketin JES ısrarı, kaymakamlığa köyü kapattırdı. Tarlasını, üzüm ve incir bahçelerini sondaj faaliyetlerine karşı koruyanlar darp edildi, 18 kişi gözaltına alındı.

Adnan Polat’ın, Beyoğlu’ndaki Piyalepaşa projesi için çok sayıda yurttaşın evi zorla tahliye edildi. Yurttaşlardan evlerini bir saat içinde boşaltmaları istendi. Direnenler polis zoruyla tahliye edildi.”

“İmamlar seçim için sahada”

Cumhuriyet gazetesi manşetindeki, “İmamlar seçim için sahada” başlıklı haberinde, “Diyanet İşleri Başkanlığı, genellikle altı aylık aralıklarla il müftüleri toplantısı düzenliyor. Bu kapsamda, 41. İl Müftüleri İstişare Toplantısı ise Haziran 2022’de yapıldı. Son toplantının üzerinden iki ay geçmişken, il müftüleri, geçtiğimiz hafta Ankara’ya çağırıldı. ‘Gündemsiz’ ve ‘acele’ şekilde 15 Ağustos’ta yapılan ve bir gün süren toplantıda, önceki toplantılardan farklı olarak basına açık bölüm ve toplantı sonuç bildirgesi yer almadı. Basına da bilgi geçilmeyen toplantıya ilişkin, ‘Konuşulanlardan biri dahi sızarsa hepiniz sorumlusunuz’ denildiği öğrenildi. 

Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre toplantının ana gündemini yaklaşan seçimler oluşturdu. ‘Seçim öncesi dikkatli olunması’ yönünde telkinlerde bulunulduğu kaydedilen toplantıda, iddiaya göre müftülere, ‘Seçime dokuz ay kaldı. Herkes sahaya insin, çalışma yapsın. Kazanırsak hep beraber kazanırız, kaybedersek hep beraber kaybederiz. Ev ev gezin’ talimatı verildi. Başkan Ali Erbaş’ın da ‘Büyük kazanımlar elde ettik. Bu kazanımları önümüzdeki seçimde kaybetmemeliyiz’ dediği kaydedildi. Söz konusu siyasi mesajların ise bazı müftüler arasında, ‘Bizi seçim çalışması için mi çağırdılar? Seçim propagandası mı yapacağız?’ rahatsızlığına neden olduğu öğrenildi” ifadelerine yer verdi.