Anasayfa / Medya izleme / “Parti sloganlı anayasa isteği”

02 Ekim

“Parti sloganlı anayasa isteği”

Cumhuriyet gazetesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni anayasaya ilişkin sözlerini manşetine taşıdı

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu ve Sarp Sağkal imzalı “Parti sloganlı anayasa isteği” başlıklı haberde şöyle denildi: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir kez daha ‘yeni anayasa’ vurgusu yaparken yeni anayasayı AKP’nin ‘Türkiye Yüzyılı' sloganıyla tanımlaması dikkat çekti. 

Erdoğan ayrıca cumhurbaşkanlığı hükümet sistemindeki ‘eksiklikleri de kabul ederek' muhalefete ‘iyileştirme çağrısında’ bulundu. Erdoğan, yeni anayasa ile birlikte cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi tartışmalarının da sona ereceğini dile getirdi.”

"Emek, barış ve demokrasiden yana güçler için toparlanma zamanı"

Evrensel gazetesinin manşetinde Fatih Polat’ın imzasını taşıyan  “Emek, barış ve demokrasiden yana güçler için toparlanma zamanı” başlıklı haber vardı. Haberde şu ifadelere yer verildi:

"TİP’in, Hatay Milletvekili Can Atalay’ın ve tüm Gezi tutsaklarının tahliyesi talebiyle Hatay’dan başlattığı yürüyüşe Emek Partisi, Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak’ın aralarında bulunduğu partililerle katılıp destek verirken, YSP milletvekilleri, CHP’li bazı vekiller ve emekten, barıştan, demokrasiden yana çeşitli kesimler de katılarak destek verdi. 

Önümüzde kimsenin tek başına kaldıramayacağı engeller olduğu düşünüldüğünde bu ortak mücadele tutumunun, bir karakter kazanarak genişlemesine ihtiyaç olduğu açık. Emek ve Özgürlük İttifakının seçimlerden sonraki varlığının şekli hale dönüştüğü, bileşenleri tarafından bu ittifakın genişleyerek sürmesi gerektiği yönündeki vurgularla birlikte bir ataletin olduğu yadsınamaz.”

“Kara para ekonomiye yakıt oldu”

BirGün gazetesi manşetine Türkiye’ye giren kara paraya ilişkin verileri taşıdı. Ozan Gündoğdu’nun “Kara para ekonomiye yakıt oldu” başlıklı haberde şu ifadeler kullanıldı: “İlk Varlık Barışı yasasının üzerinden 85 ay geçti. Bu 85 ayın 68’inde Türkiye, yurtdışından gelen paranın kaynağını sormayacağını taahhüt etti. Sadece yurtdışından değil, bir biçimiyle Türkiye’de edinilmiş malvarlıkları da Varlık Barışı yasalarıyla sisteme bildirilebilecekti. Böylece ‘Gelsin de nereden gelirse gelsin’ anlayışıyla para bulunmaya çalışıldı. 

Bankacılık sistemi, tüm kaynaklarını ucuz kredilerle piyasaya pompalarken, suç gelirleri de bankaların gayrimeşru kaynaklarından oldu. Bu süreçte, Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından kara paranın aklanması ve terörün finansmanının önlenmesine ilişkin standartlara uymadığı için 2021’de gri listeye alındı. 2022’de Ödemeler Dengesi’nde kaynağı tespit edilemeyen para girişinin takip edildiği ‘net hata noksan' kalemi 25,5 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek fazlasını verdi. Karşılaştırma için; 1986’dan 2021’e kadar geçen 35 yılda Net Hata Noksan kalemindeki toplam fazla 30,5 milyar dolardı.



Paylaş

Twitterda Paylaş Facebookda Paylaş Google Plusda Paylaş

P24’E BAĞLAN

Güncel bilgilerilerden /duyurulardan haberdar olmak için mail listemize kayıt olun.

Powered by PXLDeN Design